
Nedir bu GTWCE ?
GTWCE uzun ismiyle GT World Challange Europe sadece Avrupa pistlerinde yapılan GT3 (Grand Touring 3) araçları ile yarışılan dört ligden bir tek ligdir. Bu ligin (GT World Challenge Europe) dışında üç tane daha lig vardır;
- -GT World Challenge Austurilia (Avusturalya ve Galler)
- GT World Challenge Asia (Çin)
- GT World Challenge America (Amerika)
Bu liglerin hepsi GT World Challenge’ın altında toplanır.
Aslında GT World Challenge Europe’ye bildiğimiz 2016 ve 2018 yılları arasında yapılan Blancpain GT Series’in güncel hali diyebiliriz. GTWCE içinde iki şampiyonluğa ayrılır; Endurance Cup (Dayanıklılık Kupası), Sprint Cup (Sprint Kupası).

GTWCE Endurance Cup
GT World Challenge Europe’de GT3 araçları ile dayanıklılık yarışları yapıldığı bir alt şampiyonası olan Endurance Cup, 2011 yılında ilk 3 Saat Monza yarışı ile sezonu başlamıştır. 2011 yılında Endurance Cup’un ismi sponsorluk nedeniyle Blancpain Endurance Series ismi altında yarışlar yapılmıştır. Bundan sonra şampiyonanın ismi 2016 ve 2018 yılları arasında ise ilk GT ismi verilip Blancpain GT Series Endurance Cup olmuştur. En son yani 2020 ve 2021 yılları arasında GTWCE Endurance Cup ismini alıp dayanıklılık yarışlarını hala gerçekleştirmektedir. Endurance Cup’un yarış amacı araçların bozulmadan saatlerce pistte dolaşıp yarışı sınıf birincisi ve genel klasmanda birinci bitirmektir. Yarışa gelen takımların tek araç için en fazla 3 sürücüleri bulunmak zorundadır.

GTWCE’nin Endurance Cup’unda FIA tarafından onaylanmış GT3 araçları kullanılır. Bu araçları birazdan daha ayrıntılı bir şekilde açıklayacağız.

Endurance Cup Puan Sistemi
Endurance Cup’un puan sistemi diğer motorsporları ligleri ile WEC ve IMSA WeatherTech Sportscar Championship’e benzer. Çünkü hem yarış saatlerine hemde yarış yerlerine göre puan alınır. GTWCE bir sınıflı yarış ligi olduğu için (PRO, SILVER, PRO-AM, AM) yarışı her sınıftan birinci olan araç vardır yani yarışları 3 araç birinci olarak bitirir. 3 Saat yarışların sonrasında alınan puanlar F1 yarışlarının puan sistemi ile aynıdır.
6 veya 8 saat yarışlar
P1: 33, P2: 24, P3: 19, P4:15, P5: 12, P6: 9, P7: 6, P8: 4, P9: 2, P10: 1
24 Saat Spa yarışında ise IMSA’da ki olduğu gibi puanları saat saat verirler. Ama GTWCE’de ki 24 Saat Spa yarışına puanlar ilk 6 ve 12 saatlerde puanlar verilir. Yarış sonu ise puanlar Formula 1 ligindeki gibi verilir.
6 ve 12 saatleri sonrası puanlar
P1: 12, P2: 9, P3: 7, P4: 6, P5: 5, P6: 4, P7: 3, P8: 2, P9: 1
Endurance Cup Yarışları Nasıl Yapılır?
Endurance Cup GTWCE’nin her yıl ilk açılış sezonu yarışı olur. Yarışlar en kısa 3 saat en uzun 24 saat olur. Yarışların zamanı biter ve sonrasında beyaz bayraklar sallanır ve sürücüler son turlarını atarlar. Endurance Cup yarış haftasının ilk günü Cuma olur. İlk 20 dakikalık bir bronz testleri gerçekleştirilir. Bronz testlerinde tahmin edebileceğiniz üzere bronz sınıfı sürücüler araçlarıyla turlarını atarlar. Bundan sonra serbest antrenman seansı yapılır seans toplamda 90 dakika sürer. Serbest antrenmanlardan sonra sıralama öncesi turlar atılır. Seans toplamda 90 dakikadır. Serbest antrenmanlar ve sıralama öncesi turlar aynı gün gerçekleştirilir. Ve yarış günü gelir çatar. Pazar günü yapılacak olan yarış toplamda 45 dakika sürecek üç sıralama seansı sonrası gerçekleştirilir. Ve yarış öncesi formasyon turu atılıp yeşil bayrakların sallanmasıyla yarışa başlanır.

GTWCE Sprint Cup
GT World Challenge Europe Sprint Cup yada Sprint Kupası olarak adlandırabileceğimiz bu şampiyona GTWCE’nin ikinci şampiyonasıdır. Yarışlar Endurance Cup’ta olduğu gibi GT3 araçları ile yapılır ve genellikle Endurance Cup’tan daha az takım Sprint Kupası yarışlarına katılır. Sprint Kupası’nın amacı daha kısa süren fazla yarışlar yapmaktır. Şampiyona GTWCE’de ilk sezonunu 2014 yılında yapmıştır. İlk sezonunda ise Blancpain Sprint Series adı altında yapmıştır. 2016 ve 2018 yılları arasında ilk GT ismini alıp Blancpain GT Series Sprint Cup adını almıştır. 2019’den günümüze kadar ismini değiştirmeyip GT World Challenge Europe Sprint Cup olmuştur.

GTWCE Sprint Cup Puan Sistemi
GTWCE Sprint Kupası puanları her yarışta sınıfta ilk 10 sıraya verilir. Bir aracın yarış sonunda puan alabilmesi için yarış mesafesinin ℅75’ini bitirmelidir. Herhangi bir yarışta şampiyonluk puanı kazanmak için bireysel sürücülerin en az 25 dakika sürmesi gerekmektedir.
P1: 16.5, P2: 12, P3: 9.5, P4: 7.5, P5: 6, P5: 4.5, P6: 3, P7: 2, P8: 1, P9: 1, P10: 0.5

GTWCE Sprint Cup Yarışları Nasıl Yapılır ?
GT World Challwnge Europe Sprint Cup yarışlar hafta sonu iki yarış yapılır. Yarış haftası Cuma günü başlar. Araçlar Cuma günü ilk serbest antrenmanlara girerler. Ortalama serbest antrenmanlar 80 dakika sürer. Aynı gün 80 dakikalık bir seans sıralama öncesi turlar gerçekleştirirler. En son yarışlar 2 gün olur. Her yarışın kendi sıralama seansı vardır. Mesela Cumartesi hem ilk yarışın 20 dakikalık bir sıralama seansı olur. İkinci yarış Pazar günü olur, sıralama seansı 20 dakika sürer. Yarışlar iki gün yapılır. Bu yarışların süresi 60 dakikadır. İki yarışı da kazanan sürücü 16.5(1. Yarış)+16.5(2. Yarış) şeklinde puan alır.

GTWCE Ne Tür Araçlar Kullanır?
32 Dünya çapındaki liglerde olduğu gibi GTWCE’de FIA tarafından onaylanmış GT3 yani Grand Touring 3 araçlarını kullanır. İlk GT3 araçlarını SRO grubunun başkanı ve FIA GT Championship’in organizetörü Stephane Ratel tarafından tanıtılmıştır. Bu araçları günümüze kadar üreten 20 tane marka vardır. GTWCE’de ise şuanda güncel olarak 9 tane GT3 araç markası vardır. GT3 araçları günümüzde kullanılan TC, ABS, BB gibi özel teknolojiler barındırmaktadır.

Güncel Araçlar; Mercedes AMG GT3, Ferrari 488 GT3, Bentley Continental GT3, BMW M6 GT3, Lamborghini Huracan GT3 Evo, McLaren 720S GT3, Porsche 911 GT3R, Audi R8 LMS GT3, Aston Martin Vantage GT3
Motor Gücü: 480hp-600hp
Vites: 6 Vitesli
Ağırlık: 1200-1300kg
Gördüğü En Yüksek Hız (Ferrari 488 GT3): 333kmh
En Hızlı Tur(Monza): 1:46.442
Sınıflar
GTWCE’de WEC’te olduğu gibi sınıflı araçlar ve sınıflı sürücüler vardır. Sınıflı araçlarda 4 sınıf araç vardır; PRO, PRO-AM, SILVER ve sadece 24 Saat Spa yarışı için kullanılan AM sınıfı. Sürücülerin sınıfları ise aynen WEC’teki gibidir; Platin, Altın Gümüş, Bronz. Sürücüler sınıflarını başarılarına ve yarıştıkları diğer liglere göre alır.

PRO Sınıfı Araçlar
Sprint Cup’ta İki veya Endurance Cup’ta daha fazla profesyonel sürücü (İki platin veya altın) bulunduran araçlara denir. Genellikle aracı altın, platin ve gümüş seviyesindeki sürücüler kullanabilir. PRO sınıfı araçları anlamamızın en iyi yolu numaralarının altındaki yazıya bakmaktır. Altında beyaz bir dikdörtgenin içinde siyah renkle “PRO” yazar.

SILVER Sınıfı Araçlar
25 yaşının altında ki sürücüler bulunduran araçlara denir. SILVER sınıfındaki araçların kadrosunun hepsi gümüş sınıflı sürücülerden oluşur. Sprint Cup yarışlarındaki kadrosunda ise ya hepsi gümüş yada bir gümüş bir platin veya altından oluşan bir kadro olur. SILVER sınıfı araçların numaralarının altında gri bir dikdörtgenin içinde beyaz renkle “SILVER” yazar.

PRO-AM Sınıfı Araçlar
Bir profesyonel (Bir platin, bir altın) bir amatör (Bir bronz), yada bir profesyonel iki amatör sürücü bulunduran araçlara denir. Genellikle PRO-AM araçların kadrosunda bütün sınıflı sürücüler (Platin, altın, gümüş, bronz) bulunabilir. PRO-AM sınıfı araçları numaralarından anlayabiliriz. Numaraların altında siyah kutunun içinde beyaz renkte “PRO-AM” yazar.

AM Sınıfı Araçlar
Kadrosunun Hepsi amatör sürücülerinden oluşan araçlara denir. Gentelmen Drivers denen para verip yarışan insanlar yada iş adamları bu sınıfta yarışa katılırlar ve karşılığında hiç bir para almazlar. Sürücülerin hepsi bronz sınıfında olur. Araçların anlamamızın yolu numaralarının altında kırmızı bir dikdörtgenin içinde siyah renkle “AM” yazar.

GTWCE Pit Stop Nasıl Gerçekleştirilir ?
GTWCE’de pit stoplar WEC ve IMSA’daki gibi yavaş gerçekleşir. Yani bir pit stop dakikalarca sürebilir. İlk önce araç pite doğru gelmeye başlar kendi takımının pit bölgesinde durur ve aracın kontağını kapatır. Pit alanında 5 mekaniker bulunur. 1 mekaniker aracın duracağı yerin önünde bulunur ne zaman çıkış yapacağını ne zaman duracağını vb gösterir. 1 mekaniker aracın yukarıya kalkması için ilk havalı krikoyu takar araç tekerlek değişimi için yukarı kalkar, onun bir diğer görevi ise aracın cam tarafını temizlemektir.

2 mekaniker ise aracın tekerleklerini çıkartıp takar o 2 kişi de tek bir tarafa bakar. Bunların sırasında sürücü değişimi ve yakıt ekleme devam eder. İki sürücü de herhangi bir yardım olmadan koltukları değiştirirler. Bittiği zaman aracın havalı krikosu çıkarılır ve araç 50kmh hız sınırı ile pitten çıkar.
Bugün GTWCE hakkında bütün merak edilenleri öğrendik kafanızda hala bir soru varsa İnstagram adresimizden yada yazının altına yorum atarsanız size sonuna kadar yardımcı olmaya çalışırız. İyi günler GTWCE ve WEC ile kalın kendinize iyi bakın 😉