

(Porsche 911 RSR19’un direksiyonuna göre yazılmıştır.)
İlk Sıra Pembe Düğmeler – (BR-/BR+)
BR- düğmesine basarsanız arkaya daha fazla freni ayarlamış olursunuz. BR+ düğmesine basarsanız ise öne daha fazla fren yapılmasını istersiniz ve ayarlamış olursunuz.
Direksiyon Simidinde ki Kırmızı ve Mavi Düğmeler – (KIRMIZI/MAVİ)
Kırmızı düğmeye basarsanız motoru kapatmanızı sağlar. Mavi düğme ise diğer direksiyonlarda ki anlattığımız gibi selektör özelliğini ve motoru çalıştırmanızı sağlar.
İkinci Sıra Düğmeler Sarı ve Turuncu – (FCY/PIT)
Pistte yarış direktörü FCY verdiği zaman bu tuşa basarsınız ve araç 80kmh hızına sabitlenir hızı geçmenize izin vermez. PIT düğmesine bastığınızda ise pit bölgesine girdiğiniz zaman pit çizgisine girdiğiniz anda bu tuşa basarsınız ve hız 60kmh’ye sabitler.
Üçüncü Sıra Beyaz ve Yeşil Düğmeler – (RAD/OK)
RAD düğmesi takımla iletişimi gerçekleştirmek için kullanılır. Bas konuş özelliğine sahip bir tuşdur yani telsiz tuşu gibi birşey. OK tuşu aracın direksiyonunun dashboard kısmında uyarı varsa bu tuşa bastığınız zaman dashboard kısmında ki uyarıları siler ve o uyarıyı gördüğünüzü takıma bildirmiş olursunuz. Bu tuş araçta ayarlama yaparken kabul etme tuşu olarak da kullanılır.
Dördüncü Sıra Mavi ve Sarı Düğmeler – (DRNK/WIP)

DRNK düğmesine bastığınızda araçtan kaskınıza doğru bir boru bulunur borudan sıvı ihtiyacınız karşılanır. WIP düğmesi silecekleri çalıştırır.
Beşinci Sıra Yeşil Düğmeler (SAĞA DOĞRU OK/SOLA DOĞRU OK)
Bu düğmeler mesela arkada bir LMP2 yada LMP1 aracı var onlara sağ tarafınızda yada sol tarafınızda ben varım yani LMGTE aracı var demek için kullanılır.
Altıncı Sıra Pembe Düğmeler (F-/F+)
Bu düğmeler direksiyonun dashboard denen direksiyonda ki ekran kısmında farklı sayfalara gitmenize yardımcı olur.
Direksiyonun Yan Taraflarında ki Sarı ve Mavi Döner Düğmeler (M1/M2)
M1 döner düğmesinde Alfa’dan Lima’ya modlar vardır, M2 döner düğmesinde ise 1’den 12’ye kadar bir konum modu vardır. Mühendis araçta bir sorun olduğunda, vites kutusunu sıfırlamanız gerektiğini veya bir şeyi sıfırlamak istediğini söylerse mühendis araca müdahale yapamaz sadece sürücüye modu söyler sürücü o moda göre aracı ayarlar örneğin mühendis aracı ayarlamak istiyor ve sürücüye söyler, Alpha Mod 5 Green sürücü M1 döner düğmesiyle Alpha moduna getirir sonradan M2 döner düğmesiyle modun konumunu belirler 5’e getirir ve OK tuşuna basarak modu aktifleştirir.
Sol Altta ki Pembe Döner Düğme
Bu döner düğme araçtaki gaz kelebeği gibi aracın motorunda ki farklı ayarlara ince ayar yapmak için kullanılır.
Geriye Kalan Tüm Kırmızı, Mor, Turuncu, Mavi Döner Düğmeler (TC – TC/CON – TC/R)
Bu düğmeler araç çekiş kontrol ayarlarına ince ayar yapmak için kullanılır.
Direksiyonda ki Ekran (Dashboard)

Bu ekrana dashboard ekranı denir ve bu ekran araçtaki bütün herşeyi (Yakıt, tur zamanı, yakıt sıcaklığı tekerlek sıcaklığı motor bilgileri gibi şeyler) bilgi ve görsel olarak size gösterir.
Direksiyonun Ön Tarafında ki Işıklar (TC Lights – LOCK-UP Lights)
Porsche 911 RSR 19 için eğer sol taraftaki arka teker kitlendiyse sol tarafta ki ışıklar sarı yanar eğer ön taraf kitlenirse ışıklar mor olarak yanar. Araç kaydığı zaman ise mavi olarak yanar. Sürücüler için bunu bilmek çok önemli çünkü TC’niz çok olursa araç kayar veya arkada ki teker kitlenirse frenleri hemen bırakırlar ve lastiklerin kitlenmesi demek zaman kaybı ve tekerlerin zarar görmesi demektir.
Direksiyonda ki Işıklar – (RPM LEDS)
Bu ışıklar aracın devrine göre yanar. Sonra sürücü vitesi değiştirir.
Arka Taraf Kulakçıklar – (Shift Pedal)
Bu kulakçıklar aracın vitesini değiştirmek için kullanılır sağdaki vitesi arttırırken soldaki kulakçık vitesi azaltır.
Üst Taraf Ekran (Warning Panel)

Bu ekran sürücüye bayrakları görsel olarak iletir.
LMGTE Araçlarının Kokpitleri






WEC LMP2 sınıfı araçların direksiyonunda ki tuşların işlevlerini öğrenmek için bu yazıya tıklayın.
WEC LMP1 sınıfı araçların direksiyonunda ki tuşların işlevlerini öğrenmek için bu yazıya tıklayın.
WEC araçlarının direksiyon bilgi serimiz bitmiştir çok yakında yeni bilgi serilerimizde başlayacaktır okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir Yorum