IMSA YARIŞLARI NEDİR?
IMSA sanılanın aksine bir yarış ismi değildir, IMSA International Motor Sports Association (Uluslarası Motor Sporları Birliği) isminin kısaltılmış halidir. IMSA’da toplam yedi tane farklı şampiyonluk serileri bulunur, bugün inceleyeceğimiz seri ise IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Pilotlar 24 Saat Daytona yarışıyla başladıkları sezonu 24 Saat Minik Le Mans(Petit Le Mans) yarışı ile bitirirler. IMSA WeatherTech Sportscar Championship’in tarihine bakarsak ilk sezonunu 2014 yılında yapmıştır 2014 yılının öncesinde ise American Le Mans Serisi adı altında yarışmışlardır.
WEC ile Arasındaki Farklar Nelerdir ?
Aralarında ki en büyük fark sınıflar ve yapılan yarış yerleridir. WEC daha çok Dünya’daki pistlerde yarışır IMSA WeatherTech Sportscar Championship ise daha çok Amerika kıtasında gerçekleştirilir. IMSA’da toplamda beş sınıf bulunurken (DPi, LMP2, LMP3, GTLM, GTD) WEC’te dört sınıf bulunur (LMH, LMP2, LMGTE Pro ve LMGTE Am). Ama sonuç olarak iki ligde aynı amaç için yarışır. Yani iki ligde Endurance yarışları yapar.
ARAÇLAR
Prototype Sınıfları;

-
DPi
Daytona Prototype International adı verilen bu klasman IMSA serilerinin en üst noktasıdır, LMP2 sınıfıyla benzer regülasyonlara sahip olsa da temel mantıkta farklılıklar vardır. Daha ucuz ve basit yapıya sahip olan DPi araçları LMP2 sınıfı baz alınarak üretilmiştir. Şasi IMSA tarafından belirtilen markalar tarafından üretilir ve yarışa hazır hale getirilir. Motorlar ise takımların kurallar dahilinde kendi markaları tarafından takılabilir. Takımlar araçlar üzerinde çok kısıtlı modifiye ve geliştirme yapabilir. Maaliyeti düşüren bu hamle sporun sürdürülebilirliğini arttırır. Maaliyeti örneklendirmek gerekirse bir DPI aracının yıllık gideri yılda araç başına 6 milyon dolar civarındayken, Toyota TS050 LMP1 aracının yıllık yürütme maaliyeti yarım milyar dolar seviyelerindedir. Uzaktan bu araçları anlamamızın en kolay yolu numaraları siyah bir karenin içinde beyaz yazılarıyla anlayabiliriz.

Güncel Markalar; Acura ARX 05, Cadillac DPi V.R, Mazda RT24-P
Özellikler;
Şasi:Karbon Fiber Monokok(Oreca Üretimi)
Motor Gücü:580hp-600hp
Ağırlık:930 KG(Sürücü Dahil)
Kavrama: 6 İleri Sıralı Manuel Vites
Depo:75L
En Hızlı Tur Zamanı(Daytona): 1:33.685
-
LMP2
Çoğumuzun tanıdığı LMP2 sınıfı WEC serilerinden kullanılanlarla aynıdır. Regülasyonlara göre bu araçların şasisini Dallara, Onroak(Ligier), Oreca ve Riley Tech-Multimatic geliştirken motor tarafında üretici sabit Gibson’dur. Araç tüm elektrik aksamları dahil 483.000 Euro’dan daha pahalı olamaz. LMP2 araçlarını anlamanın yolu numaralarına bakmaktır, numaraları mavi karenin içinde beyaz bir şekilde yazılır.

Güncel Araçlar; Oreca 07 Gibson, Ligier JS P217, Dallara P217
Özellikler;
Ağırlık:930 Kg
Şasi:Karbon Fiber Monokok
Motor:4.2 Litre Gibson GK-428 V8 doğal emişli motor
Motor Gücü: 600hp
Kavrama:6 İleri Sıralı Manuel Vites
Depo:75L
En Hızlı Tur Zamanı(Daytona): 1:35.904
-
LMP3
Ligier ,Adess , Ginetta & Duqueine Engineering gibi üreticiler tarafından üretilen şasiler ve Nissan tarafından sağlanan motorlar ile yürür hale gelen bu klasman, LMP serisinin giriş sınıfıdır. Bu araçları uzaktan anlamanın yolu numaralarıdır, LMP3 sınıfı araçlar turuncu karenin içinde beyaz bir şekilde numaraları yazar.

Güncel Araçlar; Ligier JS P320, Duqueine D08
Özellikler;
Ağırlık:930 Kg
Şasi:Karbon Fiber Monokok
Motor:Nissan VK56DE 5.6L V8 Doğal Emişli
Motor Gücü: 420hp
Depo:85L
En Hızlı Tur Zamanı(Daytona): 1:42.416
GT Sınıfları;

-
GTLM
Grand Tourer Le Mans adı verilen bu sınıfta yol araçlarına en yakın araçlar kullanılır. GTLM sınıfı araçlar WEC’te kullanılan LMGTE sınıfı araçlarıyla neredeyse aynıdır. Spor yol araçlarından dinamik olarak farklı olsalarda şasi bütünlüğü olarak benzerdir. Markalar kendi araçlarıyla katılabilir. Bu araçları anlamamızın yolu diğer sınıflarda olduğu gibi numaralara bakarak anlayabiliriz. Bu araçların numaraları kırmızı bir karenin içine yazılır.

Güncel Araçlar; Corvette C8.R, Porsche 911 RSR19, BMW M8 GTE, Ferrari 488 GTE Evo
Özellikler;
Motor Gücü: 500hp-600hp
Yakıt Deposu:90L
Ağırlık: Maksimum sürücü,kask ve sıvılar dahil 1245-1250kg
En Hızlı Tur Zamanı(Daytona): 1:42.251
-
GTD
GTD sınıfı Grand Tourrer Daytona yani tamamen GT3 araçlarından oluşan bir sınıftır. GTWCE ve International GT Challenge gibi Dünya’da FIA tarafından onaylanmış GT yarışlarında kullanılan GT3 araçları ile ayjı özelliklere sahiptir. Bu araçlar uzaktan anlamamızın en kolay yolu farları ve numaralarıdır farları sarı renkli olup, numaraları yeşil bir karenin içine yazılır.

Güncel Araçlar; Lamborghini Huracan GT3 Evo, Porsche 911 GT3R, Lexus RC F GT3, BMW M6 GT3, Aston Martin Vantage AMR GT3, Ferrari 488 GT3, Mercedes AMG GT3, Acura NSX GT3, Audi R8 LMS GT3
Özellikler;
Ağırlık: 1200kg-1300kg
Motor Gücü: 480hp-600hp
En Hızlı Tur Zamanı(Daytona): 1:45.593
WEC ve IMSA Hız Karşılaştırması (Sebring)
(IMSA) DPi: 204kph
(WEC) LMP1: 216kph
(IMSA) LMP2: 202kph
(WEC) LMP2: 202kph
(IMSA) GTLM: 188kph
(WEC) LMGTE: 184kph

Puan Sistemi
IMSA’nın puanlama şekli diğer motorsporları liglerine göre farklıdır sıralama ve yarış seanslarından farklı puanlar alınır. Sınıflarda her ilk 30 takım ve sürücüler puan alır. Örneğin sıralamadan sınıf pol pozisyonunu aldınız yarışıda üçüncü bitirirseniz puanınız 35(Sıralama)+350(Yarış) şeklinde olur. Aynı şey takımlar içinde geçerliridir. Üretici şampiyonlarında ise Prototype (DPi, LMP2, LMP3) sınıfında araçların motor üreticileri adı altında alırken GT (GTLM ve GTD) sınıfı araçlar ise aracın üreticisi altında puanları yazılır yani şöyle;
- LMP2
1. Gibson GK-428
- GTLM
1. BMW
Sıralama= P1: 35, P2: 32, P3: 30, P4: 28, P5: 26 (P5’dan sonra puanlar 1’er puan şeklinde azalır)
Yarış= P1: 350 P2: 320 P3: 300 P4: 280 P5: 260 (P5’dan sonra puanlar 10’ar puan şeklinde azalır)
WeatherTech Sportscar Championship’in iki tane yarış sınıfları vardır bir GTWCE’deki gibi Endurance Cup yani Michelin Endurance Cup birde Sprint Cup bulundurur bunların puan hesaplaması diğerlerine göre farklıdır. Yarışların süreceği saati dört parçaya ayırırlar örneğin 24h Daytona’yı her altı saatte bir puan verirler sınıfların her aracına puan verilir.
Örneğin: 24h Daytona ilk 6 saat
P1: 5, P2:4, P3: 3 (P4 ve diğer sınıf araçlar 2 puan alır.)
Yarışlar Nasıl Gerçekleştirilir ?
IMSA yarışları yani IMSA WeatherTech Sportscar Championship en az 2 en çok 24 saat yapılan yarışlardan oluşur. Genellikle WEC’te ve Formula 1’de olduğu gibi 3 adet serbest antrenman seansları ile başlar. Serbest antrenman seansları ortalama en fazla 90 dakika en az ise 60 dakika yani bir saat sürer. Sıralama seansları ise WEC’te olduğu gibi alt sınıflardan üst sınıflara doğru yapılır yani ilk önce GTD sınıfı araçlar çıkar ondan sonra GTD ve GTLM sınıfı araçlar sıralama turlarını atıp sıralama puanlarını belirlerler. LMP3 araçları ve en son olarak DPi ve LMP2 araçları çıkıp sıralama turu atarlar. Bu araçlar sıralama turları atarken alacakları sıralama puanlarını da alırlar. Sıralama turları ise 90 dakika sürer. Diğer kısa süren yarışlar ise 2 tane serbest antrenman seansları bulunur. Sıralama turlarında ise herhangi bir sınıf sıralama turları yoktur bütün araçlar turlarını aynı anda atıp çıkabilir.
Hangi Pistlerde Yarışılır ?
Güncel takvimde 13 yarış bulunmaktadır. Sırasıyla ;
-Daytona International Speedway/Roar of The 24h
-Daytona International Speedway/24h of Daytona
-Sebring International Raceway/12h of Sebring
-Mid-Ohio Sports Car Course/Mid-Ohio
–Raceway at Belle Isle Park/Detroit Grand Prix
-Watkins Glen International/Sahlen’s 6h of Watkins Glen
-Canadian Tire Motorsport Park/Watking Glen International
-Lime Rock Park-Northeast Grand Prix
-Road America/Continental Road Race
-Virginia International Speedway/VIR Michelin GT Challange
-Laguna Seca/Mazda Raceway Laguna Seca
-Long Beach-Streets of Long Beach
-Road Atlanta/Michelin Raceway Road Atlanta